Térérzés

2016-08-02

“Szocreál” modern fürdőszoba posztmodernizálása

by Zsuzsa Révész / DIY / Lakásfelújítás

Tele van a balatonparti kiadó apartman kínálat a “fényes” szocreál és utána következő szocreál ideológiákat magában rejtő modern időszakot megőrzött házakkal, amikor még dőltek a külföldi turisták a tóparthoz. Aztán egyszerre a semmibe veszett a népszerűség, divatba jöttek a tengerpartok és a wellness szállodák, szeparált szálloda komplexumok keleten, luxus hajóutak nyugaton és megannyi más posztmodern vendéglátás forma. A Balaton “meghalt” két évtizedre, ám most úgy tűnik, az emberek egyre vonzóbb célpontnak tartják, újra divat a Balcsi. Az apartmanok azonban nem alakultak, megállt az idő ott, amikor a németek kitették a lábukat az ajtón. 🙂 Ideje egy kicsit leporolni ezeket a helyeket, újra gondolni, átalakítani, hiszen 20-30 év alatt változott az igény és a divat. Napjainkban újra egyre kedveltebb az igényesen felújított, mégis a házak és a környék szellemét megőrző “falusi turizmus feeling”. Akár még szerencsés is lehet az, akinek a régi bútorai azóta nem használódtak, jó állapotban vannak, mert újra divat a letűnt kor olyan módon, ha egy kis eklektikával posztmodernizáljuk a teret.

A szocreál (50-es évek) utáni, 30-50 évvel ezelőtti modern építészet sem mutatott akkora egyediséget, mint manapság, ezért a nyaralók nagy része “kádárkocka” vagy az erre “ráépült” több szintes típusterves ház. Az általunk célkeresztbe vett nyaraló is ilyen (modern “szocreál”), ezért igyekeztünk kialakítani a belső térben is a korszakhoz némileg illő stílus posztmodernebb változatát. Szinte mindenhol a klasszikus 15×15 cm-es csempe volt felrakva kb. 5-10 db szín és minta választékban. Akkoriban ennyiből lehetett választani, ezért lehetőleg mindenből vettek és ide-oda (konyha, fürdő, WC) felrakták a lakásban. Ma az egységre törekszünk, ezért az újdonság (egyesek szerint perverz) csempefestést is alkalmaztuk. Ez a csempeméret egyébként is újra divat főleg a skandináv, de az industrial vagy retro stílust kedvelők körében is. Mindenhol azonban nem őriztük meg az eredeti csempét, mert a kényelmetlen kád helyett tusoló kialakítására került sor, így az egész vízvezeték hálózat átalakítására és cseréjére került sor a fürdőszobában. A csempe kiválasztásánál alkalmazkodtunk az eredeti csempe méretéhez, vagyis ugyanúgy 15×15-ös méretű, de fehér színű csempét rakattunk fel a barna helyett. Azon a falon, ahol nem verettük le, ott került sor a festésére. A tusoló mögötti patchwork mintát is kifejezetten ehhez a mérethez igazítottuk, vagyis a 60×30 cm-es lapokon a minta 15×15 cm-es. A burkoló szépen összehozta a fúgák méretének változtatásával a tökéletes látványt.

Kiegészítőkben is igyekeztünk a nagyon moderntől eltérni, ezért hagyományos működésű csaptelepet választottunk nosztalgikus formával bronz színben. A törölközőtartó és a mennyezeti lámpa is “réznarancsos” bronz színű, hogy a fehér és szürke hideg hatását enyhítsük. A pultra ültethető mosdó abszolút posztmodern, ám a pult DIY: egy régi varrógép állvány, ami darabokra lett szedve, lecsiszolva és festve úgy, hogy csak a szükséges elemei kerültek újra felhasználásra. Praktikus a két fiók és különleges látványt nyújt a feketére festett fogantyúkkal és merevítővel. A profi fotózáshoz még hiányzik pár kiegészítő felrakása és némi simítás, de azt majd a lakás többi részével.

A fürdőszoba mellett a többi helyiség felújítása is folyamatban, amikről később…. 🙂

Tags: , , , , ,