Térérzés

2016-12-16

Milyen a jó konyha? 1 – Konyhabútor típusok

by Zsuzsa Révész / Konyha / Lakásfelújítás

Hát, az elég szubjektív. – szólhat a válasz, és ez így is van. Hajlamos vagyok azt gondolni, hogy a termékdömpingben a vásárlók már elég felvilágosultak, de az online térben megjelenő fotók és megosztások nem feltétlen igazolják vissza a feltételezésem. Ezért most a racionális konyha tervezés pár szempontját szedem össze.

A konyha tervezésben vannak alap tervezési szabályok, mint pl. biztonságra törekvés, műveleti sorrend – hűtő, mosogató, tűzhely – lehetőség szerinti betartása, ajtó nyitódások, távolságok figyelembevétele stb. Ezeken kívül számtalan “apró” ötlet segítheti a konyhát használók kényelmét pl. kihúzható kosarak, becsapódásgátlós szerelvények vagy szelektív hulladékgyűjtők – attól függően, hogy mennyit is kívánunk rákölteni a konyhabútorunkra. Ezek végig gondolásához szükségesek a tervezési szabályok és a termékkínálat ismerete, amiket vagy végig böngészünk a neten vagy szakember segítségét kérjük hozzá. A szakember jelen esetben nem feltétlen a kivitelező asztalos. Lehetnek tervezői ismeretei, de az asztalos a kivitelezés lehetőségeit és a termékeket ismeri főképpen. Volt már tapasztalatom nagyon jó asztalossal, aki remek ötleteket javasolt és összefutottunk olyannal is, aki a tervezőket a háta közepére kívánta és igen nehezen tudtuk együtt dolgozni – személyes sértésnek vette azt, hogy mi tervezzük meg a konyhát és felülbírálva mosdópult tervünket (amit az egész enteriőr koncepcióhoz illesztettünk) egész mást kivitelezett, mint amit rajzoltunk és kértünk. Jó esetben tiszteljük egymás munkáját és együtt tudunk dolgozni, ahogy ez megvalósult az Emhő-Baudermann Kft.-vel folytatott kivitelezéseink során. A cég szeptemberben Gyulán tartott asztalosoknak szakmai napot a nagyobb termékforgalmazók részvételével, ahol többek között a technológiai és technikai újdonságok kaptak főszerepet.

Mivel a konyha megtervezése a legkomplexebb egy lakótéren belül, nem is vállalkozom arra, hogy minden részletét egy bejegyzésbe tömörítsem. Első körben csak konyhabútor típusokról lesz szó.

A legolcsóbb megoldás az ún. elemes konyhabútor. Méreteiben az összes magassága 85 cm, mélysége a szabványos 60 cm, szélessége pedig 0-ra vagy 5-re végződik. Előnye nyilván az ára, hátránya több is van (és így már nem biztos, hogy megéri az árát):
– amennyiben munkapulttal együtt vannak az elemek, az összes illesztésnél csík lesz, nincs egységes felület (látványban nem szép és a por, morzsa stb. megül benne) – orvosolható, ha legalább a pult külön van méretre vágatva,
– a lábazat rész maga a korpusz, vagyis maga a bútor oldalfala, ezért teljesen vízszintes felületen állítható be csak egyenesre aláékelgetés nélkül, illetve egy padlóra kerülő vízkiömlés esetén az oldalfal felszívja a vizet, ami a korpusz végét jelenti,
– magassága nem állítható, így ergonómiailag nem megfelelő mindenkinek – magasabb embereknek gyorsan háti és nyaki fájdalmakat idéz elő a túl alacsony munkapult,
– egyedi méretek nem rendelhetőek, ezért amennyiben nem illeszkedik pontosan a konyha méretéhez, rések maradnak – ez okozhat olyan látványt is, hogy csak oda lett rakva egy bútor, de nem oda tervezve, illetve megint csak a pornak vagy a pókoknak jó hely, esetleg látvány romboló partfis és egyéb lomtár tárolásnak lesz vonzó,
– szín választékban lehet széles a paletta, de a teljes alkotói szabadságot semmiképp nem valósítja meg,
– felső elemek magassága és típusa kötött.

Konyha Alsószekrény (002539004010): Kép 2624380 (image/jpeg)

Mindezek mellett lehet “olcsó”, talán leggyorsabb megoldás, esetleg egy darabig az “új” érzet is termelhet némi boldogság hormont. Ha viszont van rá lehetőség, akkor az egyedi konyhabútor tervezése és kiviteleztetése véleményem szerint hosszútávon kifizetődőbb, szebb, változatosabb, a térbe pontosan passzoló látványban és méretben és praktikusabb tud lenni:

  • szélesség, magasság és mélység egyedileg változtatható mind az alsó, mind a felső elemeket illetően (ergonómiai feltételek teljesülése, teljes helykihasználás),
  • a bútor állítható lábon van, amit ún. szokli (lábazat csík a korpusz anyagából) takar, így ázás esetén csak azt a csíkot kell cserélni, megkönnyíti a gépek (mosogatógép, mosógép) beillesztését és karbantartását,
  • választható élvédő vastagság – a speciális géppel ragasztott vastagabb élzáró szebb és tartósabb, mint a vasalóval, házilag is barkácsolható bútorlap élzáró,
  • számtalan bútorlap szín a korpusznak (váz),
  • ajtó frontok anyagának nagy választéka – bútorlap élfóliázva, bútorlap keretben, MDF ajtók “gyári” vagy egyedi mintával sok színválasztékban, acryl és fa ajtók stb.
  • választható fogantyúk, szerelvények és munkapult típusok stb.

Mérő László szerint, ha “Ha valami nem racionális, abból nem következik, hogy irracionális, vagyis ésszerűtlen.” Mindig vannak okok és magyarázatok arra, hogy lakásunk miért nem racionálisan tervezett – ennek javításában azonban egy külső szemlélő szakember javíthat. 🙂

 

Többször alkalmam nyílt a fent említett bútorgyártó cég műhelyében szétnézni, ahonnan az illatokat megmutatni nem tudom, ám pár fotót készítettem cég gépparkjáról, amik lehetőséget nyújtanak az egyedi ötleteknek:

Tags: , , , , , ,