Térérzés

Lakberendezés, Szolgáltató

HR iroda bankban 2014

Ma a lakberendezés már nem csak a helyiségek átrendezéséről és a megfelelő stílusú bútorok beszerzéséről és elhelyezéséről szól. Sokkal inkább arról, hogyan hozzunk létre egy kreatív, újrahasznosításon alapuló, hangulatos teret. Ez volt a feladatunk ebben az irodában is, ahol a cég minden alkalmazottja megfordul. Itt kezdik pályafutásukat és itt fejezik be, ide mennek, ha probléma merül fel, és ebben a térben tapasztalt feeling lesz a számukra irányt mutató. Ezért fontos, hogy ebben az irodában dolgozók miképpen lakják be a teret, milyen a tudatos és tudattalan kisugárzásuk, hiszen ezzel befolyásolják az összes rendszerbe bekerülni szándékozó és a már itt foglalkoztatott embereket. Ma már nem lep meg senkit a tény, hogy amikor új emberrel vagy hellyel találkozunk, pár másodperc alatt eldöntjük, hogy szimpatikus-e avagy nem.

Habár mi is ismerjük a divatos feng shui-s elméleteket, nem fogadunk el minden szabályt, amit ebben a rendszerben létre hoztak a különböző iskolák. Minden rendszer először segítő a fejlődés útján, majd korláttá válik, ezért igyekszünk szabadon, más rendszerekkel integrálva alkalmazni. Szimbólum terapeutaként azt javaslom, különösen érdemes vigyázni az ajánlott szimbólumok kihelyezésével, mert egy-egy szimbólum mást-mást jelenthet az embereknek. Gondoljunk csak a keresztény kultúrkörben a kígyóra, mint “rossz”-ra csábító szimbólum, míg ugyanez a kígyó a keleti hitrendszerekben pozitív jelkép. A nyugati fejlett világban mindemellet a két egymásba fonódó kígyó a gyógyítás, gyógyszertár logója, a jógában a kundalini kígyó misztikus erőket, képességeket felébresztő energia. Ugyanezeket elmondhatjuk a színekről is pl. fekete és fehér, mint a gyász szimbóluma. Mivel multikulturális (nemzeti/kulturális sokszínűség) közegben élünk eltérő fejlődési szakaszokon álló (motiváció, szükséglet, gondolkodás, hit, világnézet, értékrend stb.) emberekkel körbevéve, ezért különösen nehéz olyan szimbólumokkal tűzdelt teret létrehozni, ami mindenki igényét kielégíti.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Mindenekelőtt a teret folyamatosan használó embereket szükséges szem előtt tartani, mert az ő jól vagy nem jól létük tükröződik elsősorban. Az egyik lakó kifejezett kérésére ebben a helyiségben is megtörtént tehát egy feng shui tanácsadás, amit következő lépésként tisztáztunk, kinek mit jelentenek a javasolt változtatások, miképpen vélekedik róla, mit fogad el és mit utasít el benne.

Mindezek mellett elkészítettünk három hangulati montázst különböző árkategóriákban. Mivel az irodabútorok és elhelyezésük adott (esetleg kisebb változtatási igény merült fel), ezért arra most nem térünk ki. Színhasználatban javasoltuk a cég színeinek használatát, ami a lila, a zöld, a narancs és a kék.

1

Mindamellet, hogy közösségi bankról és munkahelyről van szó, mindenkinek szüksége van privát térre. Ezért szeparáló jelleggel szellős, gurulós könyvespolcokat ajánlottunk egy kis akváriummal, ami a felsővezetés számára mini könyvtárként is funkcionálhat szakkönyvekkel. Mindehhez szükséges egy kényelmes ülőalkalmatosság, mely lehet egy felújított fotel a dolgozók leselejtezett farmerjaival kárpitozva, vagy a Medence REBOOT bútorcsaládjából egy fotel. A Medencések leselejtezett molinókat hasznosítanak újra, táskákat és bútorokat készítenek rendkívül design-os kivitelben. Az irodába saját leselejtezett céges molinóval álmodtuk meg a jól takarítható olvasó fotelt.

Lámpabúrát szintén saját gyártmányút ajánlottunk, mely könnyen hajlítható dróthálóból és bármilyen színre lefesthető. Ajánlottuk mindezt azért, hogy az irodában dolgozók is bele rakják munkájukat egy egyszerűen kivitelezhető tárgyba. Fontos, hogy némi saját készítésű kiegészítő is elhelyezésre kerüljön a térben, mert így lesz valóban személyes és otthonos. Emiatt javasoltuk, hogy a meglévő képkeretekből szedjék ki a nem tetsző képeket, majd saját kezűleg mázolják szintén cég színekre, és üresen rögzítsék fel a fókusz falon akár szimmetrikusan, akár döntve, és a képkeretekbe helyezzenek élő virágokat.

2

Eddig a helyiségben nem volt óra, aminek hiányát jelezték. Bármennyire is szenvedély a munka, pihenésre mindenkinek szüksége van, amire egy látványos óra figyelmeztet. 😉 Mindezek mellé javasoltuk, hogy a céges színeket mágneses festékből kevertessék ki és egymás mellé, különböző magasságú és szélességű csíkokat festessenek a falra. Mivel mind a három iroda használó más-más színt jelölt meg kedvencének, ezért a kölönböző színű “mágnestáblák” egyéni emlékeztető táblaként funkcionálhatnak.

3

A leselejtezett fogantyúkból, ajtókilincsekből készített fogas minden bizonnyal azonnal jelzi a betérő vendégeknek, hogy egy újrahasznosítást propagáló céghez látogatott. Minderre már csak korona a céges “csúnya pulcsi party” maradványaiból varrt díszpárnák elhelyezése.

A montázsok bemutatásakor sikert aratott minden ötlet, ám egy irodába mindent nem lehet bezsúfolni. Így nincs más hátra, eldöntik a lakók, hogy melyik bútordarab és kiegészítő ragadta meg a legjobban mindhármójukat.